A Kazán Közösségi Ház az Orczy út 46-48. szám alatt, a Gólya Szövetkezeti Presszó mellett, azzal egy épületben található.

A Kazán közösségi tulajdonú, közösségi üzemeltetésű intézmény, üzemeltetője a SZAKI szövetség, melynek célja egy olyan ingatlanfejlesztési gyakorlat kialakítása, amely a szolidaritáson és demokratikus elveken alapuló közösségek létrejöttének, fejlődésének és együttműködésének biztosít tereket és helyeket - a közösségi tulajdon elveire alapozva járul hozzá egy igazságosabb és egyenlőbb társadalom kialakulásához.

Közösségi Házunk számos szervezet otthona: négy különböző profilú társadalmi szervezet mellett egy közösségi rádió, egy közösségi alkotóműhely, egy szerkesztőség, egy napközi is működik itt, melyek együttműködésben szervezik mindennapjaikat.

Kiadó helyiségünkbe olyan bérlőt keresünk (szervezetet vagy magánszemélyeket), akik azonosulni tudnak elveinkkel és szívesen lennének részei közösségünknek.

A Kazánban a bérlő szervezetek privát helyiséggel rendelkeznek, melyeket csak ők használnak. A privát tereken kívül két közös mosdó; egy kis, alapfelszereltségű teakonyha és egy kis méretű közös „nappali” található. A közösségi ház nem nyitott, bejárása csak a bérlő szervezetek tagjainak és vendégeinek van. Az épületből közvetlen átjárás van a Gólya Presszóba.

Kiadó helyiségünk jelenleg edzőteremként működik, de bármilyen más funkció is kialakítható belőle a bérlői igényeknek megfelelően. Alkalmas lehet például irodának, műhelynek, alkotótérnek.

(A Kazánban jelenleg is működik egy nagyméretű szita- és kerámiaműhely. Ha alkotóműhelyt keresel magadnak, bérlőként ide is csatlakozhatsz - ez esetben a bérleti díjad jóval alacsonyabb is lehet.)

A helyiség 47 nm2. Havi bérleti díja 115 000 forint + rezsi (kb. 30 000 forint/ hó átlag rezsi az elmúlt 10 hónap alapján.)

A helyiség 2023. márciusától kiadó.

Ha érdekel, fordulj hozzánk bizalommal és keresd Hetzer Katát az alábbi elérhetőségeken:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , 06305347458A Kazán Közösségi Ház a Gólya tulajdonában lévő Orczy úti épületben dolgozó kilenc szervezet (Gólyafészek Napközi, Konkrét Tér, Periféria Központ, Utcáról Lakásba Egyesület, Helyzet Műhely, Gólya Szövetkezet, Mérce, KözMű és Lahmacun rádió) szövetségéből jött létre 2020 áprilisában. Azóta az ULE kinőtte az itteni irodáját, míg a Deviszont Közösségi Tér és a Közösségi Energia Szolgáltató beköltözött, ezzel tízre emelve az itt működő szervezetek számát. Időközben a Konkrét Tér is távozott, de az edzőterem továbbra is üzemel.

Az Orczy út 46-48. szám alatti épületet - ahová a Bókay utcából költöztünk át - a Gólya Szövetkezet tagjai és önkéntesek újították fel 2018-2019-ben. Korábbi helyünkön, a Bókay utcában is kapcsolatban voltunk az ide velünk költöző civilekkel: közösen szerveztünk programokat, programjaikhoz használták tereinket.  Hosszútávú célunk, hogy az épület kollektív tulajdonba kerüljön, tehát az egészet a benne dolgozó emberek/szervezetek birtokolják és tartsák fent. Három havonta tartunk “lakógyűlést”, ahol minden szervezet képviselteti magát. Itt megbeszéljük a felmerülő ügyeket, illetve dolgozunk a kollektív tulajdonlás és a belső közösség fejlesztésének alapjain.

Rendszeres találkozásainkon kívül közös projektjeink is vannak. Ilyen volt például a 2020-as év nyári tábora, ahol a kerület önkormányzati táborában részt vevő gyerekeknek szerveztünk mindennapos sport-, kézműves- és közösségépítő programokat közösen.

Kiadványunk letöltése (4.0 MB)