A Gólya Építők (GÉP) a Gólya Szövetkezet 2020 márciusa óta működő, elsősorban felújításokat és építőipari szakmunkákat vállaló szárnya. 

Az építőblokk a szervezeten belül a karbantartás munkacsoportból ered, melynek tagjai eleinte a csináld magad filozófia jegyében kezdték el saját maguk a Gólya korábbi épületének gondozását. Ez a hozzáállás a Bókay János utcában töltött 6 év során egyre több tudást adott a munkacsoport tagjainak, közben szakosodni is kezdtünk különböző területekre (pl. villanyszerelés, kőművesség).

A Gólya 2018-as költözésére már eléggé megerősödtünk és magabiztossá váltunk ahhoz, hogy az új 1200 négyzetméteres épület felújítását teljes egészében megszervezzük.  Másfél év alatt több új csapattaggal bővült a karbantartókból felújítókká alakult társaság és rengeteg tapasztalatot, szélesebb körű szaktudást és szervezői munkát tanultunk meg - ekkor dőlt el, hogy a felújítás végeztével elindul majd a Gólya építőipari külsős munkákat vállaló része azaz a Gólya Építők. A koronavírus járvány első hulláma alatt a Gólya a vendéglátás bezárására kényszerült, így többek között az ekkor felszabaduló munkaerő is segítette a szövetkezet régóta dédelgetett álmának, a Gólya Építőknek megszületését.